A passzív dohányzás káros hatásai

Rengeteget olvashatunk az interneten a dohányzás káros hatásairól és arról, hogy a napi cigarettahasználat milyen elváltozásokat idéz elő a dohányzók szervezetében. Jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a dohányfüst, a felszabaduló kemikáliák és toxinok nem csak a dohányost, de a körülötte lévőket sem kímélik. A dohányzásról való leszokással nem csak saját magunknak teszünk jót, de azoknak is, akik közel állnak hozzánk.

fontos a leszokás a dohányzásról

A passzív dohányzás alatt nem csak a mások által beszívott és kifújt füst belégzését kell érteni, de már az égő cigaretta füstjének beszívását is. Tehát nem elég az sem, ha valaki figyel rá, hogy ne a másikra fújja ki a füstöt. Ezeknek a káros anyagoknak a belégzésénél nincsen olyan, hogy kockázatmentes szint, bármekkora mennyiség káros lehet. Így elmondható az is, hogy a kevesebb dohányzás nem elegendő a környezetünk megkíméléséhez. A passzív dohányzás negatív hatásait természetesen tovább növelheti a belégzés hossza és intenzitása is. Sok esetben már rövidtávon is kimutatható a nemdohányzók szervezetében a beszívott füst, amely megnövekedett pulzusszámot, de akár magas vérnyomást is eredményezhet. Komoly hatással van a szívre és emellett növeli a stroke, tüdőrák és szívproblémák előfordulásának valószínűségét.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egyáltalán nem könnyű leszokni a dohányzásról, de ha nem is csak magunkért, másokért megéri! Ha meg akarjuk védeni családunkat, gyerekeinket a passzív dohányzástól, akkor otthonunkat és autónkat teljesen nem dohányzóvá kell tennünk. Sajnos még a szellőztető rendszerek sem képesek minden mérget, gázt kiszűrni a levegőből, így teljesen nem szűnik meg a szennyezés, és minden káros hatása nem múlik el az idő előrehaladtával. A cigarettafüst órákig képes bennmaradni a szobában, még nyitott ablaknál is. A káros kemikáliák közül több is beleivódik a szőnyegbe, függönybe, bútorokba és ruhákba, azokból pedig talán már soha, vagy legalábbis nagyon nehezen jön majd ki. Többek között ezért is kell hatékonyan fellépni a dohányfüst ellen.

Milyen egyéb tényező miatt fontos még a minél előbbi leszokás a dohányzásról? Azért mert a passzív dohányzás különösen veszélyes a gyerekekre. A gyerekek gyorsabban lélegeznek, mint a felnőttek, ami azt jelenti, hogy sokkal több káros füst juthat a szervezetükbe. Érzékenységüket okozza többek között az is, hogy testük még fejlődésben van. Amennyiben egy gyermek füstös környezetben tölti napjait, úgy esetében gyakrabban fordulhatnak elő légzési problémák, sebezhetőbbé válhat a fertőzésekkel és betegségekkel szemben, gyengülhetnek a tüdőfunkciói, de akár asztma is kialakulhat nála. Ezek mellett különféle fül, orr és torokproblémák is jelentkezhetnek náluk, valamint nő az esélye annak, hogy felnőttként ők maguk is dohányosok lesznek. Minél hatékonyabban kell fellépnünk a dohányzás ellen, ha nem akarjuk veszélybe sodorni környezetünket.

Melyek azok az egyszerű dolgok, amiket mi magunk is megtehetünk azért, hogy elkerüljük a passzív dohányzást, és megvédhetjük tőle családunkat? Amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy munkahelyünkön, vagy otthonunkban valaki dohányzik, úgy jó, ha minél többet szellőztetünk. A hamutálakat semmiképpen ne bent tartsuk, de legalább ürítsük rendszeresen! Amennyiben tudjuk, hogy az, akit meglátogatunk, bent dohányzik, igyekezzünk az erkélyre, a szabadba terelni a társalgást. Munkahelyünkön próbáljunk a dohányosoktól minél távolabb elhelyezkedni. Ösztönözzük a dohányzó barátainkat, szeretteinket a dohányzásról való leszokásra!

Talán a legjobb, dohányzás leszoktató készítmények beszerzésével segíteni a leszokást. Az Antifume orr inhalátor 100%-ban természetes összetevőivel csökkenti a dohányzás utáni vágyat és megfelelő segítséget nyújt a leszokás időszakában is.