Vajon létezik végleges leszokás?

Minden dohányos életében eljön egyszer az az idő, amikor felteszi a kérdést magának: lehet, hogy el kellene gondolkodnom a dohányzásról való leszokásról? A kérdést feltenni könnyű, cselekedni viszont annál nehezebb. Sokan el sem kezdik a folyamatot, mert úgy állnak hozzá, hogy véglegesen úgysem lehet leszokni a dohányzásról.

Ez a hozzáállás valóban nem vezet sikerre, főképpen azért sem, mert igenis létezik végleges leszokás. Az út, amíg eljutunk oda valóban nem könnyű, de egy jól strukturált tervvel nagyban megkönnyíthetjük a dolgunkat.  A dohányzásról leszokással kapcsolatban fontos megérteni azokat a sarkalatos pontokat, ahol könnyen megtorpanhatunk és visszaeshetünk, mert így sokkal összeszedettebben indulhatunk el célunk felé.

Melyek lehetnek ezek a sarkalatos pontok?                                                                        

Ahhoz, hogy képesek legyünk leszokni a dohányzásról fontos, hogy konkrét indokokat fogalmazzunk meg, amikkel motiválhatjuk magunkat. Ha ezek hiányoznak, akkor könnyen elkedvetlenedhetünk kis idő elteltével. Egészségünk visszanyerése, a dohányzással járó kellemetlen tünetek megszűntetése (mint például a bőr, köröm, fogak besárgulása, füstszagú ruhák és használati tárgyak), családunk, szeretteink tiszteletben tartása, vagy bármi, ami számunkra fontos részét képezheti az indokoknak. A stressz csökkentése is komoly szerepet játszhat abban, hogy sikerre vigyük küldetésünket: minél stresszesebb életet él valaki, annál nagyobb vágyat érez arra, hogy levezesse valamivel a felgyülemlett feszültséget. A dohányosok esetében ez természetesen egy vagy több szál cigaretta elszívását fogja jelenteni. A dohányzásra sokan úgy gondolnak, mint egy rituáléra: sokszor nem is maga az elszívott cigaretta a fontos, hanem a berögzült szokás, a helyszín, a társaság. Ha ezt az érzést helyettesíteni tudjuk valamivel, nagyon sokat segítünk magunkon. Alakítsunk ki új szokásokat, amelyek elvonják a figyelmet a dohányzásról. Leszokás közben sokan arra lesznek figyelmesek, hogy némi súlyfelesleggel lettek gazdagabbak. Ez sokszor azért következik be, mert az ember ilyenkor hajlamos pótmegoldásokhoz folyamodni, és az evés erre teljesen alkalmasnak látszik. Ennek kivédése érdekében már a leszokás elején figyeljünk oda mit eszünk, és kerüljük a túlzott cukor- és zsírtartalmú ételeket!

Ezek együttes betartása mellett is szembe kell néznünk még egy problémával: a dohányzás erős függőséget tud okozni. A függőség leküzdésére a nikotinos készítmények helyett érdemesebb a 100%-ban természetes összetevőket tartalmazó Antifume inhalátort kipróbálni! Kompakt kiszerelése lehetővé teszi, hogy bárhol és bármikor egyszerűen használjuk. Az inhalátor az esszenciális olajoknak köszönhetően azonnal hat, így segítheti elő a kevesebb dohányzást, vagy akár a leszokást.